Domů / Pro média / Tiskové zprávy / Tiskové zprávy 2024 / Birell Grand Prix Praha slibuje rychlý závod a podívanou pro všechny

Birell Grand Prix Praha slibuje rychlý závod a podívanou pro všechny

Již dnes večer se centrum Prahy opět naplní běžci a rozzáří světly – koná se večerní běžecký závod Birell Grand Prix Praha, poslední z letošních velkých závodů RunCzech na území hlavního města. V 18 hodin zazní startovní výstřel a do ulic se vydá přes dva tisíce běžkyň v rámci adidas Běhu pro ženy na 5 km, v 19:30 odstartuje Birell Běh na 10 km, který drží známku Elite od Světové atletiky a bude také živě vysílán na jejich webu.

Favority závodu jsou Rodrigue Kwizera z Burundi, který by mohl pokořit hranici 27 minut, jeho maximum je 26:56. „Jsem v dobré formě, to teplé počasí mi nevadí, protože žiju ve Španělsku a jsem zvyklý. Chtěl bych si zlepšit osobní maximum“, uvedl Kwizera. V patách mu bude loňský vítěz Tadese Worku z Etiopie a Birhanu Yemataw Balew z Bahrajnu. Ženskou favoritkou je Keňanka Diana Chepkorir (29:56). „Jsem v Praze poprvé a moc se mi tu líbí. Doufám, že se mi podaří zlepšit osobák, pokusím se být co nejrychlejší.“ Stíhat ji budou krajanky Christine Njoki Nalimo a Miriam Chebet. Českými favority jsou Martin Zajíc a Patrik Vebr, mezi ženami Tereza Hrochová a Silvie Valová. „Neměl jsem žádné výpadky v tréninku poslední dva měsíce, vychází mi, že bych si mohl zlepšit osobák. Běhat na domácí půdě je vždycky super“, dodal Zajíc.

Závody RunCzech jsou tradičně spjaty s neziskovými organizacemi. Cesta za snem je partnerem Birell Běhu na 10 km již několik let. „Běháme vždycky s Jirkou Ježkem, ale v sobotu neběžíme. Budeme přítomni v partnerském městečku, tak se určitě stavte podívat. Účastníme se sportovních akcí pravidelně a rádi, i díky Birellu a RunCzech“, říká Heřman Wolf, zakladatel organizace. Partnerem adidas běhu pro ženy je nadace Krása pomoci. „Jsme překvapeni, kolik našich podporovatelů běhá a běží s námi tento závod,“ uvedla Kateřina Toholová, PR Manažerka. V barvách nadace se s nimi na startu závodu objeví i Marcela Joglová, česká olympionička a nyní trenérka. Dalšími známými jmény na startu jsou např. sportovní influencer Matěj König nebo modelka a moderátorka Jitka Nováčková.

Oba závody jsou vyprodány, což jen podtrhuje věhlas akce. Pro běžce je nachystáno partnerské městečko na náměstí Republiky, dvě světelné instalace na trase a také večerní  flyboard show na Vltavě, kterou si můžou běžci i diváci užít na posledním kilometru, u Štefánikova mostu od 20:20. Pořadatelé zvou všechny, aby se přišli podívat a povzbudit běžce v jejich úsilí a užít si sobotní večer v centru města.

Startovní listina

Event guide

Inside Track – sobota 7. 9. 2024, 19:30 World Athletics – komentuje Tim Hutchings

PulseTV Live Stream – komentuje Eva Vrabcová Nývltová